Wat is karaat goud?

Wanneer er gesproken wordt over karaat goud, dan gaat het in de meeste gevallen over de hoeveelheid fijn goud, die is verwerkt  in een gouden sieraad, maar het kan ook in een ander gouden voorwerp verwerkt zijn. Wat betekend karaat bij goud? Het gaat er dus om uit hoeveel karaat goud een sieraad heeft ofwel het gehalte aan goud in een gouden sieraad.

Zuiverheid van Goud in karaat uitgedrukt

Goud kan verschillende zuiverheidsgraden, gehalten ofwel karaat hebben, bepaald door de verhouding van de samenstelling van de legering en deze wordt beoordeeld door middel van een karaat systeem. Hierbij gelden de volgende verhoudingen:

 24 Karaats Goud is 999 ofwel 99,9% zuiver goud
 22 Karaats Goud is 916 ofwel 91,6% zuiver goud
 20 Karaats Goud is 833 ofwel 83,3% zuiver goud
 18 Karaats Goud is 750 ofwel 75,0% zuiver goud
 14 Karaats Goud is 585 ofwel 58,5% zuiver goud
 8 Karaat goud is 333 ofwel 33,3% zuiver goud

Karaat goud in Nederland

14 karaat goud komt het meeste voor in gouden sieraden in Nederland, maar ook 18 karaat goud komt vaak voor. Lager dan 14 karaat goud zul je echter niet tegenkomen, want in dat geval mag het sieraad of het voorwerp niet verkocht worden onder de term goud in Nederland. Gehalte goud word in het goudkeurmerk of goudstempel aangegeven door middel van een getal, dat staat voor het percentage zuiver goud in het sieraad of voorwerp. 14 karaats goud wordt in Nederland aangeduid met keurtekens en keurmerken met bijvoorbeeld het getal 585, dit staat voor 58,5% zuiver goud. Heeft u nog vragen over karaat goud of wilt u uw goud vrijblijvend laten taxeren dan kunt u met ons contact opnemen of zonder afspraak bij ons binnenlopen.