Koningswater lost de koning der metalen, Goud op

In elk gouden voorwerp of gouden sieraad in Nederland moet een goudkeurmerk, goudkeurteken ofwel goudkeurstempel voor het goudgehalte gedrukt staan. Zo weet de consument of het echt goud is en welk goudgehalte het heeft. Wanneer u echter beschikt over een gouden sieraden uit het buitenland, waar geen keurmerk in vermeld staat, of wanneer het merk eraf gesleten is, is het moeilijk om met het blote oog of met en loep te zien of het sieraad van goud is en welk goudgehalte het heeft. Gelukkig is er een speciaal middel voor het testen of het goud is en welke goudgehalte het goud heeft: Koningswater. Hieronder vindt u een uitleg over koningswater en de manier waarop deze vloeistof kan worden toegepast.

De werking van koningswater

Koningswater is een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur, dat duizenden jaren geleden al door Romeinen en Egyptenaren werd gebruikt om de echtheid van goud te testen. De vloeistof heeft de naam “koningswater” gekregen omdat goud, de ‘koning der metalen’ erin kan oplossen.
Om het goudgehalte van het voorwerp te bepalen, kan het koningswater worden gemengd in verschillende verhoudingen van zoutzuur en salpeterzuur. Zo is koningswater beschikbaar in samenstellingen voor het testen van 8 karaat goud, 14 karaat goud, 18 karaat goud en 21,6 karaat goud.

Toepassing van koningswater

Handelaren, juweliers, goudsmeden en goudinkopers maken vaak gebruik van koningswater om gouden sieraden en gouden voorwerpen te testen op hun echtheid en het goudgehalte. U kunt uw eigen voorwerpen ook zelf testen op goud met behulp van koningswater. Hierbij moet u echter wel oppassen; Koningswater is namelijk zeer giftig en bijtend. Wanneer u het dus op uw huid krijgt, zullen hier vlekken in ontstaan en zal de huid na enige tijd oplossen. Het is dus van belang dat u heel voorzichtig te werk gaat met deze vloeistof.

Naast het testen op de echtheid en het gehalte van goud, wordt koningswater ook regelmatig gebruikt om goud in niet-pure vorm om te zetten tot zuiver goud. Hiervoor zijn heel hoge concentraties koningswater benodigd. Heeft u nog vragen over koningswater dan neem gerust contact met ons op of kom langs voor een vrijblijvende taxatie van uw goud.