Keurtekens goud, keurmerken, goudstempels garanderen de gehalte van uw goud

Goud keurtekens ofwel keurmerken beschermen de klant bij het kopen van sieraden en staan voor de echtheid en de gehalte van de het edelmetaal in de sieraad. Gouden sieraad en voorwerp moet wettelijk beschikken over een keurmerk ofwel keurteken ofwel goudstempel, waaraan iedereen gouden sieraden en voorwerpen gemakkelijk kan herkennen. Daarnaast is in het keurteken ook direct te zien welk gehalte zuiver goud het voorwerp bevat, het aantal karaat goud.

Nederlandse keurtekens en keurmerken goud

In Nederland zijn de keurtekens en keurmerken voor goud vastgesteld: deze moeten verplicht op elk gouden sieraad en voorwerp vermeld staan. Bij de keurtekens wordt onderscheid gemaakt tussen grote, nieuwe voorwerpen, kleine, nieuwe voorwerpen en grote en kleine gebruikte voorwerpen. Elk van deze drie categorieën heeft een eigen figuur waaraan het merk te herkennen is: voor de grote, nieuwe gouden voorwerpen wordt gebruik gemaakt van een leeuw, voor kleine, nieuwe voorwerpen van een bloem of een blaadje, en voor grote en kleine gebruikte voorwerpen van een symbool met meerdere rondjes.

Verder wordt er bij de keurtekens en keurmerken in gouden sieraden en voorwerpen nog onderscheid gemaakt tussen de goudgehaltes, zodat u gemakkelijk een inschatting kunt maken van de waarde van het voorwerp. De goudgehaltes worden in het keurmerk aangegeven door middel van een getal, dat staat voor het percentage zuiver goud in het sieraad of voorwerp. Zo wordt 14 karaats goud aangeduid met het getal 585, wat staat voor 58,5% zuiver goud.

Uitzonderingen voor keurtekens en keurmerken goud

Het kan zijn dat u beschikt over een gouden sieraad of voorwerp waarin u geen keurteken of keurmerk ziet. Dit hoeft niet direct te betekenen dat het sieraad of voorwerp nep of vals goud bevat. Het kan namelijk zo zijn dat het voorwerp afkomstig is uit het buitenland, waar andere regels gelden voor de aanduiding van goud dan in Nederland. Ook kan het zijn dat het sieraad veel gebruikt of gedragen is, waardoor het kenmerk eruit is gesleten.

Voorwerpen die 8 karaat goud bevatten, hebben geen keurteken of keurmerk in Nederland. Dit komt omdat voorwerpen met dit gehalte zuiver goud niet als goud verkocht mogen worden, in tegenstelling tot in landen als Duitsland. Heeft u nog vragen of wilt u een vrijblijvende taxatie laten uitvoeren neem gerust contact op of kom zonder afspraak langs op ons kantoor.