Edelmetaal oxideren niet en zijn dus zeer geschikt voor vervaardigen van sieraden

Een edelmetaal is een metaal dat niet of nauwelijks door factoren als oxidatie kan worden aangetast. Hierdoor gaat edelmetaal lang mee en is het daarom geschikt om te gebruiken voor de productie van sieraden. Het behoud van kwaliteit zorgt er ook voor dat deze sieraden hun waarde behouden door de jaren heen. Omdat edelmetalen verhandeld worden, zal deze precieze waarde echter wel fluctueren door de tijd heen. Hieronder geven we je een korte uitleg over de verschillende soorten van edelmetaal die op de markt zijn en gebruikt worden voor de productie van sieraden en over de rol van edelmetaal in de handel.

Verschillende soorten edelmetaal

De meest bekende edelmetalen die worden gebruikt voor de productie van sieraden zijn goud, platina en zilver. Platina en goud edelmetaal hebben kwalitatief erg goede eigenschappen waardoor ze zeer goed bestand zijn tegen oxidatie. Zilver edelmetaal kan op den duur wel een soort zwarte aanslag krijgen. Deze kan echter gemakkelijk worden weggepoetst met behulp van zilverpoets. Naast platina, goud en zilver zijn er nog een aantal onbekendere edelmetalen, zoals Osmium, Iridium en Palladium. Ook deze kunnen worden toegepast in de productie van sieraden, maar ze kunnen ook voor andere technieken worden gebruikt.

Edelmetaal in de handel en edelmetaal prijzen

Edelmetaal goud en edelmetaal zilver zijn onder andere kostbare materialen. Hierdoor zijn ze erg gewild op de markt. De edelmetaal prijzen worden dus gebaseerd op vraag en aanbod, waardoor de handelsprijzen constant zullen fluctueren. Bij hoge vraag en laag aanbod zal de prijs een stuk hoger liggen dan bij een lage vraag en een groot aanbod.
Het voordeel van edelmetalen is dat ze dus niet oxideren, en dus door de jaren heen hun kwalitatieve waarde zullen behouden. Wanneer je je sieraden van goud edelmetaal of zilver edelmetaal dus wilt verkopen, kun je je dus eerst even goed gaan oriënteren op edelmetaal prijzen. Houd de zilver- of goudkoers een tijdje in de gaten om het beste moment voor goudaankoop en verkoop van je sieraden te bepalen. Stijgt de goudkoers, dan kunnen je gouden en zilveren sieraden je meer geld opleveren bij goud verkopen.