Platina komt meestal voor in gehaltes van 950 en 995

Platina komt een stuk minder voor dan de verkoop van zilveren en gouden voorwerpen. De platina inkoopprijs is net als bij goud en zilver meestal uitgedrukt in platina per gram of platina per kilo. Omdat platina vaak industrieel gebruikt wordt is het gehalte moeilijk te bepalen of af te lezen. Maar aangezien platina meestal wordt gebruikt in gehaltes van 950 ofwel 95,0% of 995 ofwel 99.5% zal de actuele platina prijs per gram niet veel fluctueren. Heeft u dus voorwerpen van platina die u graag wilt verkopen, dan kunt u het best even contact met ons opnemen voor de bepaling van de precieze waarde. Hieronder zullen we u wat meer informatie geven over platina als edelmetaal en de waardebepaling van dit schaarse element.

Wat is platina precies?

Platina ofwel platinum, is een zeer zeldzaam scheikundig element dat uit de natuur wordt gehaald. Het element is een edelmetaal met sterke eigenschappen, waardoor het niet gemakkelijk zal roesten, kleuren of oxideren. Hierom en om het feit dat platina gemakkelijk te bewerken is, is dit metaal zeer geschikt om te gebruiken voor het maken van sieraden en andere decoratieve voorwerpen. Daarnaast kan platina worden toegepast in elektronische apparatuur, bijvoorbeeld als warmtegeleider of als een katalysator. Ook bij medische gereedschappen en apparaten wordt dit element regelmatig toegepast. Doordat het zo moeilijk te vinden is, ligt de waarde van producten met platina echter hoog.

Waarde van platina

De platina prijs is afhankelijk van het gehalte of karaat van het platina en hoeveelheid vragers en aanbieders naar platina. De actuele platina prijs is dus verschillend, maar omdat er over het algemeen meer vraag is dan aanbod, ligt de platina prijs meestal hoog. Doordat dit metaal niet zoveel wordt verhandeld als goud, zilver en witgoud, is de actuele koers van platina wat minder goed toe te passen. Wij bepalen de waarde van platina daarom aan de hand van de vorm waarin het verwerkt is, zoals platina sieraden, platina munten of platina baren. Voor een precieze taxatie van uw producten met platina kunt u het best contact met ons opnemen of kom vrijblijvend bij ons langs voor een gratis taxatie. Wij kunnen vervolgens vrijblijvend nagaan wat uw producten precies waard zijn, zodat u zelf kunt bepalen of u deze aan ons wilt verkopen.