Wat is de invloed van diamant zuiverheid op de diamant prijs

De diamant zuiverheid heeft een zeer grote invloed op de diamant prijs. De insluitsels van een diamant kunnen worden gezien als moedervlekken van de natuur, de kenmerken die de diamant uniek maken. Bij de taxatie van een diamant hebben de hoeveelheid insluitsels een directe invloed op de zuiverheid en de diamant prijs. Diamanten zonder insluitsels worden ook wel ‘Flawless’ genoemd en zijn zeer zeldzaam en hebben dan ook een hogere diamant prijs. Het grootste deel van de commercieel verkochte diamanten bevat insluitsels die detecteerbaar zijn met het blote oog.

De zuiverheidsniveaus lopen van FL (Flawless / zuiver) tot I1 (Pique / met het oog zichtbare insluitseks). Diamanten zuiverheid van hoger dan I1 ofwel Pique bevatten insluitsels die niet alleen te zien zijn met een loep dus niet met het blote oog. Voor het beoordelen van de onzuiverheden gebruiken wij een microscoop of loep die 10X vergroot. Dit is de standaard in de diamant business.

De bepaling van de diamant zuiverheid is gebaseerd op de grootte, het aantal en de locatie van de interne en externe insluitsels of onzuiverheden. Deze onzuiverheden kunnen bestaan uit kristallen, wolken of veren en vele varianten hiervan.

Zuiver (Flawless, FL) of intern zuiver (Internally Flawless, IF)

Een zuivere diamant bevat geen onzuiverheden wanneer deze bekeken wordt met een loep met een vergroting van 10x. Intern zuiver (Internally Flawless) diamant is van binnen zuiver en kan wel externe onzuiverheden hebben aan de buitenkant te zien met een loep met een vergroting van 10x.

Zeer zeer kleine insluitsels (Very Very Small Inclusions, VVS1 & VVS2)

Zeer zeer kleine insluitsels die met veel moeite met een loep die 10x vergroot kunt zien. Alleen een goed getraind oog kan deze insluitsels zien.

Zeer kleine insluitsels (Very Small Inclusions, VS1 & VS2)

Zeer kleine insluitsels zoals bijvoorbeeld wolken, kristallen of veren die moeilijk te vinden zijn met een loep die 10x vergroot.

Kleine insluitsels (Small Inclusions, SI1 & SI2)

Makkelijk te vinden insluitsels die gewoon zichtbaar zijn met het blote oog dus zonder loep. Diamanten met deze zuiverheid hebben soms een slechte transparantie en gebrek aan schittering ofwel vuur.

Pique of Imperfect, P1 / I1 & P2 / I2 & P3 / I3)

Kleine insluitsels die met een loep die 10x vergroot te zien zijn. Insluitsels zoals wolken, knopen, kristallen, holten en veren.

Hieronder staan ​​een aantal punten die de prijs van diamant door de zuiverheid beïnvloeden:

  • Een diamant met weinig tot geen insluitsels hebben een zuiverheid van FL- IF of VVS. Deze diamant zijn het hoogste geprijsd en zijn hoogwaardige diamanten met een bijna perfecte uitstraling.

  • Diamanten met een VS diamant zuiverheid hebben tevens een hoge kwaliteit maar zullen diamanten met een VS diamant zuiverheid niet zoveel kosten als die met de beste diamant zuiverheid. In de taxatie zullen deze diamanten aanzienlijk lager geprijst zijn dan de beste kwaliteit.

  • Diamanten met SI worden over het algemeen gezien als stenen van hoge waarde. SI diamanten bevatten insluitsels alleen met en loep zien kunnen worden, maar zijn meestal niet op te sporen met het blote oog en doen dus geen afbreuk aan de schoonheid van de diamant. Deze diamanten hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding.

  • Degene die een hoog karaat gewicht wensen tegen lagere prijzen kunnen diamanten met een zuiverheid van Pique kiezen. De insluitsels in deze stenen zijn zichtbaar zonder loep. Het uiterlijk van Pique stenen kunnen zeer uiteenlopen aangezien de insluitsel zeer verschillend kunnen zijnen zwart of wit kunnen zijn.

  • De plaats van de insluitsels hebben aanzienlijke gevolgen voor de zuiverheid van de prijs van diamant. Externe en interne kenmerken die verstopt zitten bij de rand doen doen bijvoorbeeld minder afbreuk aan de schoonheid dan insluitsels of vlekken in het midden van de diamant. Zo is ieder diamant uniek en heeft iedere diamant een unieke prijs.

Wij taxeren uw diamanten gratis en vrijblijvend en bieden u de hoogste diamant prijs bij uw diamant verkopen of inkoop diamant. Bekijk ook de diamant slijpvorm voor meer inzicht van de diamant taxatie. Bezoek ons zonder afspraak of WhatsApp ons voor een vrijblijvende taxatie of vragen over de diamant zuiverheid.