Goudgehalte en keurtekens goud hoe te herkenen?

Goudgehalte aanduidingen zijn verplicht bij gouden sieraden. Gouden sieraden zijn nooit enkel gemaakt van zuiver goud. Dit komt omdat puur goud ofwel 999 een zacht materiaal is, dus sieraden die hier gemaakt van zouden worden, zouden snel ombuigen en beschadigd raken. Bij het maken van gouden sieraden en andere voorwerpen, wordt het zuiver goud dus altijd gemengd met een ander soort metaal, zoals zilver, koper of palladium en vervolgens omgesmolten tot een stevig sieraad.

Goudgehalte

18 karaat goud
0%
14 karaat goud
0%
8 karaat goud
0%

Wat is goudgehalte aanduiding in karaat?

In alle gouden voorwerpen en sieraden zit dus een bepaalde hoeveelheid zuiver goud, gemengd met een ander soort metaal. De hoeveelheid zuiver goud moet altijd worden aangeduid in karaats, van 8 tot 24 karaat. Het aantal karaat goud geeft hierbij aan hoeveel zuiver goud er in het voorwerp verwerkt zit, waarbij 24 karaat staat voor zuiver goud ofwel 999. Je zult gouden sieraden dus nooit in deze vorm aantreffen. De aanduidingen voor de goudgehaltes zijn als volgt:

8 karaat: 33,3% zuiver goud, aangeduid met het getal 333
9 karaat: 37,5% zuiver goud, aangeduid met het getal 375
14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met het getal 585
18 karaat: 75% zuiver goud, aangeduid met het getal 750
20 karaat: 83,3% zuiver goud, aangeduid met het getal 833
21,6 karaat: 90% zuiver goud, aangeduid met het getal 900
22 karaat: 91,6% zuiver goud, aangeduid met het getal 916

Goudgehalte aanduiding in Nederland

In Nederland komen sieraden van het gehalte 14 karaat goud het meest voor, met 18 karaat op de tweede plaats. Deze voorwerpen zijn mooi en stevig en daarom goed te gebruiken als sieraden. In sommige landen, zoals Duitsland, komt 8 karaat of 9 karaat goud het meest voor, maar door het lage goudgehalte mag dit in Nederland technisch gezien geen goud genoemd worden. Met koningswater kan makkelijk het goudgehalte bepaald worden.

Goud aanduiding kenmerken

Het is in Nederland verplicht om gouden sieraden te kenmerken met het gehalte aan zuiver goud dat ze bevatten. Aan de binnenkant van een 14 karaats gouden sieraad kunt u dus bijvoorbeeld het getal 585 zien, zodat u weet dat u te maken heeft met een sieraad waar puur goud in is verwerkt, en hoeveel van dit goud er dan precies in zit. Zie ook de andere goud keurmerken en keurtekens goud ofwel goudstempels in de tabel hierboven. Zo kunt u zelf al een inschatting maken van de waarde van het voorwerp door onze inkoop goudprijzen te raadplegen. Heeft u hulp nodig of heeft u nog vragen dan kunt vrijblijvend met ons contant opnemen of langskomen voor een gratis taxatie of WhatsApp 06-41034108 voor vragen.